Friday, August 27, 2010

Sambal Tempe

Sambal Tempe ni memang favourite kami masa bulan puasa.. Budak-budak berselera makan especially masa sahur.. Jadi ala-ala appetizer gitew.. Masa malam pulak depa buat snek.

*Gambar hiasan.. tak sempat nak amik gambar sambal yang dah siap.. terlalu cepat habis...

Kawan nina ada resepi gempak sambal tempe.. tapi bila ditanya.. dia buat dek ke.. tak taulah.. yang pasti.. ini resepi tibai.. memang tak bubuh belacan sebab takut hidung ni rompong hehe


Bahan-bahan
2 paket Tempe
1 paket (2-3 genggam) Kacang Tanah - Basuhla siap-siap dan tos.. baru la tak meletup dan senang garing.. ;)
2-3 genggam Ikan Bilis.. yang saiz besar skit pun okay..

1 bawang besar
3 bawang putih
2 - 3 sudu besar Cili Boh (ikut la selera.. tapi nina pakai 2 jer)
1 sudu kecil Assam jawa Adabi
Garam
Gula.. banyak skit dari buat sambal biasa..
Cara-caranya:
1. Goreng ikan bilis..
Nina basuh dulu dan toskan ikan bilis.. kalau basuh dulu.. nina selalunya goreng dua kali.. sekali.. mesti tak garing. Setengah tu tak basuh dulu.. memang rangup.. lagila kalau ikan bilis saiz besar.
Kalau dah rangup, nampak melentik2 ikan bilis tu.. masaalahnya.. kalau nak tau rangup ke tak, kena tunggu ikan bilis sejuk dulu.. Nina memang malas bab goreng benda rangup ni.. either soggy atau hangit! cait! bukan nak patahkan semangat.. tapi kalau dah tau.. jadi gitu x la frust sangat.. :)
2. Potong dan goreng tempe.
Nina selalu potong nipis-nipis, baru rangup.. goreng agak lama skit ya.. baru sedap.. nina tak basuh pun tempe tu..
3. Goreng Kacang Tanah..
Bab ni memang tricky sikit. Sebab itulah takde gambar.. Kalau amik gambar.. comfirm la hangit.. Janganla nak tinggal2. Goreng kacang ni memang macam ribut.. Jangan Pandang Belakang! Pandang kacang je.. Nina dapat tips dari pekerja kantin sekolah.. hehe.. dia goreng rangup. Katanya tak payah basuh pun kacang tanah tu.. (Tapi nina basuhla jugak).. Ini tips dari dia ya!
Letak minyak (selalu nina pakai kuali paling kecik dan minyak baru.. sebab minyak tu akan hitam dan kena buang.. jadi pakai minyak cukup-cukup jer)..
Bila minyak panas, masukkan kacang.. goreng-goreng.. dia akan bunyi prap prap prap (serius memang bunyi gitu.. tunggu sampai ramai2 bunyi prap prap tu) .. lepas tu angkat bila dia kebiru-biruan (i know it sounds crazy tapi at one point memang nampak kebiru-biruan!) hehe x caya?? cubalah!
JANGAN TUNGGU SAMPAI KALER DIA MACAM KACANG GORENG..
sebabnya.. kacang ni lambat sejuk.. jadi it will still cook as it cools.. memang la hangit kalau buat gitew..
KALAU TAK RANGUP.. SILA TUNGGU SEJUK DULU SEBELUM GORENG LAGI SEKALI!
hehe.. saja pakai capital letter.. bukan apa .. sakit hati bila kacang terhangit.. dah banyak kali kena dah... kalau dah terrer .. bagi tips tau!!! ;D
4. Tumis bawang, bawang putih yang diblend tadi.. pakai minyak ikan bilis.. tumis sampai wangiiiii.. pas tu barulah masukkan cili.. selalu nina masukkan garam dan gula masa tumis.. (kes malas sebab cepat sikit dia masak kikikikik).. Masuk gula lebih-lebih skit.. baru la sambal tempe melekit2..
Bila gula dah okay.. jangan masuk2 air masa dah masuk kacang n ikan bilis.. memang sambal kering je..
Gaul-gaul semua tempe, kacang dan ikan bilis dalam kuali (nina tutup api masa gaul) Tunggu sejuk dulu baru masuk container.. buat makan sahur.. nina kalau masak 2 paket tempe ni.. sempat 2 kali sahur je hehehe)..


No comments: