Tuesday, September 8, 2009

Masak Lemak Ikan Rebus


This is my mother's speciality. We normally have big 'ikan kembung' together with fried 'ikan rebus' and 'sambal kicap'. Sometimes, my mom even add 'petai' or 'daun kunyit'. The vege keeps changing from time to time.. It can be 'timun' or 'kubis'. My kids really love this dish especially when it comes to finishing the fried 'ikan rebus'. Try it!

Bahan-Bahan Ikan Rebus

3 ikan rebus saiz besar (nina goreng semua, masak lemak ada sayur je.. lagi syok!)
garam kasar
Asam gelugur / asam keping

Tip:-
#1 There's no recipe when it comes to coarse salt and asam keping. Simply sprinkle coarse salt evenly, and add asam keping as you layer the fish.
#2 I'll make more than 3 kembungs. I'll keep in the fridge, it'll last for the whole week!

Bahan-bahan Kuah
1 bawang besar dipotong wedges
3 bawang putih dihiris
1 serai dititik
serbuk kunyit

Air Rebusan ikan rebus

santan (1/2 kotak kara atau 1/2 biji kelapa - memang cair)

1 daun kunyit (kecil) dicarik-carik(optional tapi bubuh memang sedap)
1/4 biji Kubis dipotong / timun dihiris serong besar-besar
1 cili hijau dihiris

Kobis yang telah dipotong dengan cili hijau!

Cara Membuat Kuah:-

1. Masukkan semua bahan kecuali daun kunyit dan kubis


2. Masukkan air rebusan, masak atas api kecil
3. Masukkan santan, kalau pakai kara, tambah air sikit

4. Bila menggelegak, masukkan sayur kubis, ikan rebus (jika mahu) dan akhir sekali baru masukkan daun kunyit.

5. Rasa garam dia.. tambah jika perlu

Cara Menggoreng Ikan Rebus:-
1. Toskan ikan rebus
2. Panaskan minyak, guna minyak agak besar supaya di luar ikan garing tetapi di dalamnya lembut.
3. Kalihkan bila dah garing..
4. Letakkan atas tisu..

Tip:-
#1 Minyak goreng ikan rebus memang hitam. Selalu nina pakai sekali atau dua sahaja, jadi jangan guna minyak banyak sangat.
#2 Api memang guna api besar, tapi janganlah besar sangat.

Bahan-bahan Sambal Kicap
Bawang Besar dihiris
3 Limau Kasturi
3 cili Padi dihiris
Kicap Masin

Cara-cara Sambal Kicap
1. Hiris Bawang
2. Perah Limau atas Bawang dan cili
3. Percikkan kicap masin, jangan banyak sangat. Sedap kalau masam-masam...



air rebusan ikan rebus

No comments: