Friday, September 11, 2009

Plain Nasi Goreng Cina

My kids just love this plain Nasi Goreng Cina. The more egg and garlic you add, the better! If you like, you can add cooked chunks of chicken breast, mixed vege or even a dollop of butter. But my kids loves it plain with soy sauce! (kicap le tu - cap lembu melaga! ha ha ha)


Bahan-bahan:-

Nasi sejuk (3 pot - air sama banyak, kalau masak utk makan, nina tambah air lebih sikit bagi lembut!)

4 bawang putih, dititik
2 biji telur
lada sulah / lada putih
garam

kacang buncis - optional dihiris bulat-bulat pendek-pendek

Cara:-

1. Titik bawang putih dengan pisau besar. Masukkan minyak dan tumis sampai garing .. baru sedap.
2. Pecahkan telur 2 biji,
kacau bagi hancur.. tapi jangan hancur sangat nanti tak cantik.

3. Masukkan nasi yang udah digembur! Kacau rata..

4. Last sekali, baru masukkan garam dan lada sulah.. ingat! kalau nak bubuh garam mesti 12 inci dari kuali (chef la kata!) barulah garam sekata.. masukkan lada sulah!
5. Gaul rata ! I'm loving it!

Tips:
#1 kalau tambah telur lagi best!
#2 Nasi sejuk jangan dibuang.. because it's effortless.. it's a good menu for breakfast!
#3 Nasi sejuk boleh disimpan dalam 'fridge', tambah je air, lembutlah nasi tu!

No comments: