My kids just love it especially when we have it with fried 'bawal'. Try it with 'tenggiri', 'kembung' or even fresh 'sardin'. A good hint though, 'kuah taucu' is not complete without 'ginger' and sugar.. Never cook masak taucu without them.. Try it!
Bahan-bahan:-
3 ketul Ikan tenggiri / 2 ikan kembung / 3 telur mata kerbau
1 bawang besar / 4 bawang kecil dipotong 2
3 bawang butih dipotong 2
1 inci halia
1 paket kecil taucu (tak payah basuh dulu.. use straight from packet)
1 sudu kecil penuh asam jawa adabi
kubis / timun dihiris kalau timun dipotong panjang macam acar
cili hijau dibelah 2
gula
(pakai garam kalau tak cukup masin je sebab taucu dah masin)
Cara:-
1. Goreng ikan sampai garing.
Tip Goreng Ikan:
Jangan kalih selagi ikan tak garing habis.. kalau tidak ikan akan hancur. Tunggu betul-betul masak baru kalih.. baru ikan cantik..
1. Tumis bwg kecil, bwg putih dan halia sampai garing.
2. Masukkan taucu, goreng sampai garing baru sedap. (boleh standby air sikit, takut kering dan hangit.. tapi jangan tambah banyak sangat)3. Masukkan pes asam jawa dan tambah air. Kalau guna air asam jawa, jangan guna pekat sangat, nanti rasa taucu tak rasa.. masam je lebih. Jangan guna cair sangat, nanti tak syok.
4. Tambah gula secukup rasa. Jangan tambah garam.. rasa dulu, kalau rasa terlebih asam jawa, baru tambah garam bagi balance.. Selalunya masak taucu sedap kalau kena garam gula dan asam jawa..
5. Bila dah okey garam gula, baru masukkan ikan yang dah digoreng, cili hijau dan sayur kubis / timun. Jangan masak lama sangat.. sayur kalau rangup lagi sedap..
Tip:
Kalau guna telur mata kerbau... Letakkan telur dalam mangkuk, baru curahkan kuah dalam mangkuk.. Nina suka kalau telur half cook .. lagi best!
No comments:
Post a Comment