Thursday, September 17, 2009

Kelantan Fried Chicken


Since there are 6 of us (+1 who is nursing) .. a single trip to KFC will cost us more than RM60.00, so I decided to give it a try..

Honestly.. the kids prefer home made whipped potato as it's buttery and filling.. it's not as smooth as KFC's but the texture makes it even nicer.

The coleslaw is made using shiela's recipe and turn out to be great! I just have to reduce the sugar a bit.. because I'm already sweeett without the sugar ha ha ha

It's quite a long process... but it's worth it! Try it!

Bahan-bahan:-
1/2 ekor ayam dipotong 8 (suruh je la orang kedai tu potong hehe)
tepung goreng ayam (nina pakai brand kelantan fried chicken, rasa dia sebijik macam hot and spicy kat KFC.. bukan exactly la.. tapi 90% marahla adik ipar den yang kerja kat kfc tu!)

Cara-cara:-
1. rendam ayam dalam air sejuk.. nina siap bubuh kiub ais lagi..

2. Golek-golekkan dalam tepung... jangan masukkan titis-titis air.. karang jadi goreng pisang.. melekit-lekit terus ayam tu jadi togel! tos dulu... (dah kena la tu!)

3. Goreng dan jangan kalih sampai garing sebelah.. nanti hancur...
Tip:- #1 potong dada ayam kiub2 kecil.. jadi popcorn chicken gitu!

Fries
5 biji kentang (dipotong ala fries gitu!) dan digoreng! Pisau ni ada dijual kat supermarket.. syiok! Ini x rangup sangat, kawan nina suruh potong dan masukkan dalam freezer, insyaallah rangup tapi x try lagi.. kalau try komen sikit tau! ada yang suruh rendam air kapur dulu...

Whipped Potato
Lenyek dan campurkan kesemuanya..
3 biji kentang direbus dengan garam sampai betul-betul empuk, baru dibuang kulit
2 sudu besar butter (nina pakai farmcows je..)
black pepper

Fake Gravy
Bahan-bahan:-
1 sudu kecil stock ayam maggie (kiub ayam pun boleh guna half kot)
1/2 cawan air (tambah la lagi kalau masin)1 sudu kecil tepung gandum
black pepper sesedap mata memandang.. jgn byk sgt nanti pedas

kicap (tambah sampai warna jadi kale gravy kat KFC he he)

Cara-cara:-
Masuk semua dalam kuali (kecuali kicap) dan whisk sampai sebati
Ini rupa dia bila dah whisk.. buka api kecil.. whisk laju-laju..

whisk laju2 dengan whisk.. sampai dia pekat.. kalau kurang pekat boleh tambah tepung gandum lagi.. tapi jangan banyak sangat. Tambah kicap sampai warna dia cantik... kan dah rupa gravy tu!
Careful bila dia dah start bubble kat tepi.. sebab dia akan berketul kalau x kacau!
Cepat-cepat masuk dalam mangkuk..

Coleslaw (compliments to Chef Shiela @ http://shiela-sweetmomentos.blogspot.com/
1. Campurkan semua
1 sudu kecil cuka
1 1/2 sudu besar minyak masak
1/2 biji bawang besar (chopped)

2. Masukkan ini dan gaul rata
1/4 cawan gula kastor (kurangkan sikit)
1/2 biji carot disagat halus
1/2 biji kubis (chopped)
3. Tambah secukupnya sampai dia wushi wushi.. he he..
mayonaise

4. masukkan dalam fridge (dalam bekas bertutup)

2 comments:

Unknown said...

Acik Nina, sonang yo buek gravy...hehe..wanna try..daging utk BBQ dah ade...yes yes yes..

Unknown said...

Nina, leh try...nampak cam senang aje nak buat gravy tu...huhu